Efektowny deser w kilkanaście minut bez pieczenia? Tak, to możliwe!

Jak przygotować deser bez pieczenia?

Efektowny deser w kilkanaście minut bez pieczenia? Tak, to możliwe!

Każdemu z nas zdarzają się niespodziewani goście, którzy informują o przybyciu na kilka minut przed odwiedzinami. Nie jest wyjątkiem sytuacja, kiedy śpieszymy się do domu z pracy, ponieważ umówiliśmy się ze znajomymi, a jak na złość sytuacja wymagała zastania po godzinach, a powrót w korkach ciągnął się niemiłosiernie. Wtedy z ratunkiem przychodzą nam szybkie desery, które przygotujemy bez pieczenia.

Niezastąpione słoiczki

To, czy danie smakuje, w dużej mierze zależy od sposobu jego podania. Podczas podawania deserów idealnie sprawdzają się słoiki np. te po dziecięcych daniach, czy po jogurtach. Takie rozwiązanie jest naprawdę efektowne, do tego ekonomiczne. Do słoiczków możemy włożyć bardzo wiele produktów, za każdym razem tworząc inny, niepowtarzalny przysmak.

Chia na mleku

Deser, który jest naprawdę błyskawiczny i bezproblemowy, wystarczy pamiętać, żeby mieć w domu nasiona chia, ponieważ resztę produktów większość z nas ma na co dzień w swojej kuchni. Do przygotowania porcji dla dwóch osób potrzebujemy:

  • szklankę mleka
  • 3 łyżki nasion chia
  • łyżeczka cukru (zamiennika)
  • 2 łyżki konfitury

Jeżeli spodziewamy się większej liczby gości odpowiednio zwiększamy proporcje. Nasiona chia mieszamy z cukrem (jeżeli chcemy, by nasz deser był dietetyczny, możemy użyć zamiast cukru ksylitolu). Następnie zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na minimum 15 minut (czas ten może być dłuższy). Po tym czasie wyjmujemy pojemnik z nasionami i mlekiem z lodówki i bardzo dokładnie mieszamy, by uniknąć powstania grudek.  Do słoiczków (miseczek, salaterek) wkładamy po łyżeczce konfitury, na wierzchu układamy nasionka. Wierzch możemy dowolnie udekorować – owocami, czy dodatkową odrobiną konfitury.

Herbatniki ze śmietaną

Drugą propozycja jest równie szybka w przygotowaniu. Całość, do momentu podania, powinna nam zając nie więcej niż kwadrans. Do przygotowania herbatników ze śmietaną dla dwóch osób będą nam potrzebne:

  • herbatniki po 5 sztuk – jasnych i kakaowych
  • dżem lub konfitura truskawkowa
  • śmietana 36%
  • cukier do smaku
  • ½ szklanki ciepłej wody

Herbatniki rozkruszamy do dwóch oddzielnych pojemników jasne do jednego, kakaowe do drugiego. Po ¼ szklanki wody wlewamy do pojemnika z rozkruszonymi ciastkami, mieszamy i chwilkę czekamy, aż namokną, w tym czasie możemy zająć się śmietaną. Śmietanę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy, po około 2 minutach dodajemy cukier i dalej ubijamy, aż śmietana staje się sztywna. W wersji ekspresowej, zamiast ubijać śmietanę możemy kupić już gotową bitą śmietanę w sprayu. W słoiczkach przekładamy na zmianę:

  • kakaowe herbatniki
  • dżem
  • maślane herbatniki

Czynność powtarzamy aż do ¾ wysokości słoiczka, resztę uzupełniamy bitą śmietaną. Na wierzch możemy zetrzeć kostkę gorzkiej czekolady.

Pyszne i pięknie prezentujące się desery wcale nie muszą być czasochłonne i wymagać wiele pracy, wykona je każdy, nawet osoby zupełnie niedoświadczone w kuchni. Kiedy już zaopatrzymy się w słoiczki, możemy ich wnętrze wypełniać wieloma różnymi deserami. Efekt wow podczas podania zapewnia dodatkowe przewiązanie gwintu słoiczka jutowym, szarym sznurkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Back To Top