Jajka na obiad? Oczywiście! To skarbnica białka i witamin, a w towarzystwie innych dodatków mogą stanowić pełnowartościowy posiłek. Jajka sadzone z ziemniakami, jajka w sosie chrzanowym lub musztardowym – to klasyki znane z dzieciństwa, które często lądowały na stole w postne dni. Tym razem, zachęcamy do wypróbowania innego pomysłu na obiad z jajkami, czyli kotletów jajecznych z ryżem i pieczarkami. Smacznie, zdrowo i do syta!
Jajka na obiad nie tylko w post
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia, tygodniowo można (a nawet warto) zjadać do 10 sztuk jajek. To całkiem sporo, biorąc pod uwagę, jak niewiele potraw przyrządza się z nich na co dzień. Są to oczywiście jajka sadzone, na miękko, jajecznica oraz omlet, czyli typowe dania śniadaniowe. Jako danie główne, jajka pojawiają się na naszych stołach znacznie rzadziej, a jeśli już, są raczej dodatkiem do zupy (np. szczawiowej, żurku lub botwinki). Na bazie jajek można jednak przyrządzić znacznie oryginalniejsze potrawy: choćby nasze kotlety jajeczne z ryżem i pieczarkami. Posmakują nie tylko wegetarianom czy też jako postny posiłek, ale nawet jako danie główne w niedzielne popołudnie. A ich przygotowanie to przysłowiowa bułka z masłem! Składniki:
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– 1 jajko surowe
– 50 g ryżu
– 200 g pieczarek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku
– pęczek natki pietruszki
– sól, pieprz
– łyżka masła
– olej do smażenia
– pół szklanki bułki tartej.
Kotlety jajeczne – przygotowanie
Samo przyrządzenie kotletów jajecznych jest bardzo szybkie, a tak naprawdę jajka i ryż można ugotować dzień wcześniej i zostawić w lodówce. Wykonanie kotletów krok po kroku to:
- Ugotuj jajka na twardo (pięć sztuk), a ryż na sypko (w osolonej wodzie), zostaw do przestudzenia.
- Pieczarki umyj i drobno posiekaj, cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Rozgrzej patelnię, rozpuść masło i zeszklij cebulę. Dodaj do niej pieczarki, dopraw solą i pieprzem oraz smaż do momentu, kiedy z patelni wyparuje woda.
- Jajka zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj do nich ryż i wystudzone pieczarki, surowe jajko, przepuszczony przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy.
- Wymieszaj masę dokładnie przy pomocy rąk.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Zwilżonymi dłońmi formuj owalne kotleciki, obtaczaj je w bułce tartej i smaż do zrumienienia na patelni.
Propozycja podania – pieczone warzywa
Po usmażeniu, kotlety najlepiej odkładać na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Jako, że jest to smażona potrawa, warto podać ją z lekkostrawnymi dodatkami (kotleciki zawierają w sobie ryż, lepiej więc zrezygnować z ziemniaków, kaszy czy ryżu). Idealnie sprawdzą się tu zaś pieczone warzywa i dip jogurtowo-czosnkowy z koperkiem. Do pieczenia można wykorzystać np. czerwoną i żółtą paprykę, cukinię i bataty. Jak je przyrządzić?
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni z termoobiegiem.
- Wybrane warzywa pokrój w spore kawałki, skrop je oliwą, dodaj sól, pieprz i wybrane zioła (np. oregano i tymianek), ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i umieść między nimi kilka ząbków czosnku w łupinach.
- Piecz ok. 20 -25 minut.
Z kotletami jajecznymi i pieczonymi warzywami będzie się znakomicie komponował dip jogurtowy, który nada całości świeżości. Wystarczy wymieszać jogurt grecki z przeciśniętym przez praskę czosnkiem (na 250 g jogurtu wystarczą 2 ząbki), posiekanym koperkiem, solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Pyszny, bezmięsny obiad gotowy!