Proste pomysły na śniadanie – kilka propozycji dla dzieci

Śniadania dla dzieci

Proste pomysły na śniadanie – kilka propozycji dla dzieci

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. To stara prawda, która powtarzały nam nasze mamy, a teraz musimy przekazać ją naszym dzieciom. Maluchy często grymaszą, wybrzydzają, nie chcą zjadać przygotowanych posiłków. Warto jednak postarać się, aby śniadanie było tak skomponowane, aby zachęcało do zjedzenia. Powinno być zdrowe, kolorowe i ładnie podanie. Dzięki temu nawet największy niejadek nie pozostanie z pustym brzuszkiem. 

Dlaczego śniadanie jest ważne dla dzieci?

Każdy z nas powinien zjadać pożywne śniadanie, ale dla dzieci ten posiłek jest szczególnie ważny. Dzięki niemu dzieci lepiej się rozwijają, łatwiej im się skupić i utrzymać uwagę. Śniadanie dodaje energii na cały dzień, a ponadto ma inne ważne działania, tzn.:

  • poprawia odporność,
  • zapobiega otyłości,
  • pozwala osiągnąć lepsze wyniki w nauce,
  • rozwija dobre nawyki żywieniowe,
  • obniża poziom złego cholesterolu we krwi,
  • poprawia funkcjonowanie układu immunologicznego. 

Jaki składniki powinno zawierać śniadanie dla dzieci?

Jeżeli chcemy, aby nasze dzieci tryskały energią i od rana miały dobry humor, musimy przygotować śniadanie pełne wartościowych składników. Przyda się porcja węglowodanów złożonych, które dostarczą energii na długie godziny, niezbędna są produkty zawierające białko i wapń, warzywa, nabiał, a także owoce bogate w witaminy. Komponując śniadanie, powinniśmy unikać tłustych wędlin, słodyczy i fast foodów. Musimy wykazać się kreatywności i przygotować śniadanie, które będzie zdrowe i apetyczne, a dzieci chętnie je zjedzą.

Proste śniadanie dla dzieci – propozycje

Każde dziecko ma inny gust kulinarny, dlatego w trackie przygotowania posiłków, musimy uwzględnić potrawy, których maluchy nie znoszą. Dzięki temu unikniemy porannych grymasów, a dzieci ze smakiem zjedzą pyszne  śniadanko. Możemy przygotować:

  • Niesłodzone płatki śniadaniowe – bogate w błonnik, z dodatkiem mleka lub jogurtu. Warto do nich podać kilka sezonowych owoców oraz szklankę świeżo wyciśniętego soku owocowego.
  • Kanapki z pełnoziarnistego pieczywa – z chudą wędliną, jajkiem, żółtym serem, z dodatkiem warzyw, np. pomidora, sałaty, ogórka papryki. Świetnym dodatkiem są kiełki, bogate w  witaminy i mikroelementy. Dzień wczesnej możemy przygotować pastę jajeczną czy rybną, która również będzie świętym dodatkiem do kanapek. Do picia możemy przygotować kakao, które jest źródłem wapnia i magnezu
  • Twarożek z ulubionymi dodatkami – można przygotować wersję na słodko, z owocami sezonowymi lub wersję klasyczną, dla amatorów wyraźnych smaków. Do twarożku możemy dorzucić szczypiorek, paprykę, rzodkiewkę, dolać łyżkę śmietany lub jogurtu, przyprawiać do smaku. Do twarożku pasuje chleb lub bułka z pełnego ziarna, do picia możemy podać sok, ciepłą herbatę lub kakao.
  • Jajecznica – to typowo polskie śniadanie, lubianą przez większość dzieci. Możemy usmażyć pachnącą jajecznicę ze szczypiorkiem, podać do niej chleb z masłem, kilka plasterków warzyw i smaczne, pełnowartościowe śniadanie gotowe. Jako dodatek możemy przygotować koktajl mleczy z dodatkiem owoców. Jeżeli mamy dużo czasu, zamiast jajecznicy możemy zrobić omlet  z warzywami, np. papryką czy pomidorami. Ciepły posiłek rozgrzeje naszych milusińskich, doda im siły na cały dzień.
  • Jaglanka – klasyczne śniadanie, szybkie i proste. Do jaglanki możemy dodać świeże, sezonowe owoce, lubiane przez nasze dzieci. Pasuje do niej również miód, cynamon, wiórki kokosowe, które nadają kaszy ciekawego smaku i zachęcają do zjedzenia. Kasza jaglana dostarcza dużą ilość witamin z grupy B, krzem, magnez, wapń, poprawia odporność organizmu.
  • Placuszki owsiane – to śniadanie, które możemy przygotować w weekend, kiedy mamy więcej wolnego czasu. Do placuszków można dodać jabłka, banany, borówki, udekorować je łyżką jogurtu. Są pyszne, zdrowe, a maluchy je uwielbiają.
  • Owsianka – to kolejna zdrowa propozycja na śniadanie dla naszych dzieci. Można przygotować ją z płatków górskich, dodać bakalie, orzechy, ulubione owoce. Płatki można dzień wcześniej zalać wodą, będą wtedy miękkie, rano wystarczy polać je mlekiem. Owsianka jest źródłem błonnika, zawiera wiele cennych witamin i minerałów.

Przygotowanie zdrowego śniadania jest proste, nie zajmuje dużo czasu. Jeżeli od najmłodszych lat zadbamy, aby nasze dzieci jadły zdrowe składniki, nawyki te zostaną z nimi do końca życia. Musimy też pamiętać, że dzieci naśladują dorosłych, więc sami musi świecić przykładem i razem z dziećmi musimy pełnowartościowe śniadania.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back To Top